Hoe je pijnlijke herinneringen kunt verzachten met Brainspotting

Stel, je hebt ooit iets naars meegemaakt, iets wat je nog regelmatig dwars zit. Of je merkt dat je door angst, boosheid, verdriet of stress niet kan doen wat je graag zou willen. Door naar een specifiek punt te blijven kijken, en ondertussen te luisteren naar zachte muziek, wordt de herinnering minder pijnlijk en laat je moeiteloos onverwerkte emoties los. Het klinkt bijna als tovenarij, maar simpel gezegd is dat hoe Brainspotting werkt.

Probleem opgelost
Brainspotting (BSP) is nog maar een aantal jaar geleden ontdekt toen David Grand een 16-jarige kunstschaatsster behandelde die de driedubbele loop maar niet onder de knie kreeg. David Grand identificeerde in de therapiesessie het moment waarop haar sprong mislukte. Toen zij zijn bewegende vinger met haar ogen volgde, veroorzaakte dit snel knipperen, waarop haar blik bevroor. Instinctief hield hij haar blik op dat punt vast. In de tien minuten die daarop volgden kwamen de trauma’s van het meisje hevig naar boven.

Ondanks dat ze al een jaar lang wekelijks anderhalf uur durende sessies onderging, kwamen op dat moment ineens met heftige emoties gepaarde herinneringen tevoorschijn die te maken hadden met haar afwezige moeder en de scheiding van haar ouders die daaruit voortvloeide. Ook herinnerde ze zich de talloze sportblessures.

Grand stond versteld van de nieuwe informatie die na een jaar van intensieve therapie tevoorschijn kwam. Maar nog meer stond hij ervan versteld dat de problemen (trauma’s of blokkades) waarvan hij dacht dat ze al opgelost waren, opnieuw opdoken en vervolgens op een dieper niveau werden verwerkt. De volgende dag voerde de kunstschaatsster de driedubbele loop voor het eerst perfect uit. Vanaf toen deed het probleem zich niet meer voor.

‘Super gefocuste mindfulness’

David zijn ontdekking was het begin van een nieuwe vorm van therapie die al duizenden mensen heeft geholpen. Bij Brainspotting hoef je niet aan de therapeut je bewuste of onbewuste herinneringen te vertellen zoals bij EMDR. Je vertelt aan de therapeut het thema of de klacht waar je last van hebt en je ogen gaan als vanzelf naar een bepaald punt. Dit punt, wat je feilloos zelf weet te vinden, noemen we een brainspot. Dit is de ingang naar je brein. Je stapt als het ware hier je brein in.

Helende reis door je brein
Je brein gaat via dit punt zelf opruimen. Je hoeft er niet over na te denken, niet over te praten (maar dat mag wel) en het is vaak een bijzonder intense ervaring. Deze helende reis door je brein gaat razendsnel langs vergeten herinneringen aan vroeger, beelden, gedachten, gevoelens en sensaties en ordent als het ware alle ‘files’ in je brein. Je kunt het zien als super gefocuste mindfulness. Hierdoor wordt je herinnering minder pijnlijk, hij gaat niet weg, je weet nog precies wat er gebeurde, maar het nare gevoel erbij wordt zachter of verdwijnt helemaal. Emoties worden makkelijk losgelaten en je gaat als vanzelf gezonder denken en doen. Er zijn verschillende onderzoeken naar gedaan, die dat bevestigen.

Sinds ik cliënten met Brainspotting ben gaan behandelen, ben ik daarmee van de ene in de andere verbazing gevallen. De resultaten zijn zo indrukwekkend dat ik deze methodiek een vast onderdeel heb gemaakt van al mijn trajecten. Het werkt van spinnenfobie tot vliegangst, maar ook bij burn-out, depressie, angsten, verlies, verslavingen, onverwerkte gebeurtenissen en meer.

Wil je weten of Brainspotting ook voor jou geschikt is? Klik hier om te ontdekken wat het voor jou kan betekenen.

Wat is brainspotting?