Wat zijn de verschillen tussen EMDR en Brainspotting?

Bij EMDR is het noodzakelijk dat je een herinnering hebt aan een specifieke gebeurtenis die de klachten veroorzaken. Als je een sessie ondergaat dan moet je om de paar minuten teruggaan in gedachten naar de meest beladen momenten van de gebeurtenis. Ook wordt er gewerkt met specifieke gedachten en is het noodzakelijk om je gevoelens specifiek te kunnen benoemen. Dit maakt het zwaar voor de klant en men is vaak een paar dagen bezig met bijkomen van deze sessies. Verder bepaalt de therapeut het verloop van de sessies.

Ik geloof in het zelfhelend vermogen van je eigen systeem en werk daarom liever met Brainspotting. Als je een sessie ondergaat dan moet je naar een stokje (pointer) kijken en je aandacht naar je lijf brengen, de rest gaat vanzelf. De therapeut volgt het proces van de klant waardoor de oplossing komt uit het systeem van de klant zelf en er ruimte is voor het brein om zichzelf te helen. Het is niet nodig om gevoelens te benoemen of te analyseren waar een probleem vandaan komt en hoe het opgelost moet worden. Het is ook niet nodig om terug te gaan naar een specifieke gebeurtenis en de therapeut kan de sessie ‘verzachten’ waardoor deze voor de klant niet als zwaar wordt beleefd en er meestal meteen na de sessie een gevoel van verlichting wordt ervaren.

Misschien is Brainspotting nieuw voor je, ik kan me voorstellen dat je nieuwsgierig bent. Je kunt alvast kennis maken met het principe door de zelfspotting oefening te downloaden die ik voor je heb gemaakt. Zelfspotting is een krachtige manier om zelf te werken met een vraagstuk, om meer gronding te ervaren, te helen en verbonden te zijn met jezelf. Ervaar het zelf en download de oefening nu hier.