Wat zijn de overeenkomsten tussen EMDR en Brainspotting?

Brainspotting wordt wel eens de nieuwe vorm van EMDR genoemd, omdat de Brainspotting is ontdekt tijdens een EMDR-sessie door Amerikaanse therapeut die aan het werk was met een jonge schaatsster die tijdens een drie dubbele loop steeds viel. Na een sessie EMDR waarin de therapeut zijn vinger niet heen en weer bewoog maar stilhield gebeurde er iets bijzonders, trauma’s waaraan al was gewerkt kwamen weer naar boven en werden op een heel diep niveau en heel snel verwerkt. Na deze sessie is de schaatsster nooit meer gevallen tijdens haar drie dubbele loops.

De overeenkomsten tussen EMDR en Brainspotting zitten erin dat het beide trauma therapieën zijn die worden ingezet bij diepgewortelde klachten en problemen. Ze werken beide met de ogen en maken weinig gebruik van taal en spraak. Ze werken met de diepere hersenstructuren van het brein waardoor ze effectiever zijn dan praat- therapieën omdat praten deze diepere lagen in je brein niet kan bereiken.

Misschien is Brainspotting nieuw voor je, ik kan me voorstellen dat je nieuwsgierig bent. Je kunt alvast kennis maken met het principe door de zelfspotting oefening te downloaden die ik voor je heb gemaakt. Zelfspotting is een krachtige manier om zelf te werken met een vraagstuk, om meer gronding te ervaren, te helen en verbonden te zijn met jezelf. Ervaar het zelf en download de oefening nu hier.