Is EMDR gevaarlijk?

EMDR kan gevaarlijk zijn wanneer een onervaren begeleider het protocol niet goed opvolgt. Er kunnen dan bijvoorbeeld nieuwe trauma’s bij je naar boven komen waar je vervolgens niet de juiste nazorg voor krijgt. Dit komt omdat je bij EMDR werkt volgens een protocol waarbij de therapeut de leiding heeft en de autonomie bij de klant wordt weggehaald. Bij het zusje van EMDR zoals ik Brainspotting wel eens noem is dit niet zo.

Brainspotting gaat uit van het systeem van de klant en de therapeut volgt de klant, niet andersom. En dat niet alleen, de therapeut en de klant stemmen samen af waardoor er een afgestemde interactie plaats vindt waarbinnen de heling plaats vindt. De therapeut is echt bij je en volledig aanwezig zonder woorden. Jouw systeem geeft dus zelf aan wat het wel en niet aan kan qua verwerking en als er ‘nieuwe’ informatie naar boven komt verwekt je brein deze ter plekke. Dit is niet eng en zeker niet gevaarlijk, eigenlijk juist fijn dat je systeem aangeeft dat dit ook verwerkt kan worden op dat moment.

Misschien is Brainspotting nieuw voor je, ik kan me voorstellen dat je nieuwsgierig bent. Je kunt alvast kennis maken met het principe door de zelfspotting oefening te downloaden die ik voor je heb gemaakt. Zelfspotting is een krachtige manier om zelf te werken met een vraagstuk, om meer gronding te ervaren, te helen en verbonden te zijn met jezelf. Ervaar het zelf en download de oefening nu hier.